dimecres, 18 de juny del 2014

ENTRADA 12


Comiat

Per començar, dir que amb la dinàmica i la metodologia que imparteix  Martí he tingut més ganes que mai d’anar a classe i descobrir què era el que m’esperava l’endemà.
A nivell personal, tots els temes tractats han estat profitosos per a mi. Interesants, beneficiosos i enriquidors. Amb totes ells he pogut desenvolupar habilitats que no tenia o desconeixia que tenia dins meu.
Amb la realització dels diferents treballs realitzats a l’assignatura, m’he apropat més a la que serà, en un futur, la meva dedicació. M’ha donat l’empenta necessària per continuar aprenent, créixer com a persona i formar-me com a docent.
Per acabar, m’ha agradat l’assignatura en general, he descobert  nous mètodes per portar una classe, més enllà de la meva experiència com a alumne. Els debats a les classes m’han ajudat a conèixer les diferents perspectives dels més companys, agafar les millors idees de cadascun, fer-les meves i créixer com a persona.
Aquesta assignatura no passarà desapercebuda en el meu camí... A reveure.


ENTRADA 11


Unitat didàctica

L’última feina del curs.
Havíem de treballar en grup, vam tenir la sort que els quatre components volem fer la menció d’educació física i vam trobar adient fer un projecte envers aquest àmbit.
Considerant que l’educació física és un àrea obligatòria i imprescindible de l’educació bàsica, vam escollir treballar amb les Olimpíades perquè considerem que es la referència en l’esport i que ens permetria treballar tots els aspectes beneficiosos d’aquesta matèria.  



La realització d’aquest treball ens ha permès adaptar una activitat docent a allò que ens demana el Currículum, tant en objectius, continguts i avaluació. No va ser fàcil aconseguir compactar tots els objectius en tres sessions setmanals, vam haver de fer una pluja de idees, escollir les més bones i entre tots ficar-nos d’acord.
M’ha agradat molt poder iniciar-me en la realització d’una unitat didàctica i espero realitzar moltes més en un futur pròxim.


ENTRADA 10


Visita a l’escola

Aquest vam fer les exposicions de les escoles que vam visitar.
A l’inici del curs sens va presentar que una de les feines que hauríem de fer en aquesta assignatura era anar a visitar una escola i a conèixer-la des de dins. Una vegada formats els grups vaig proposar anar a visitar una escola en concret, la Escola Ítaca.
És el meu lloc de treball, sóc monitor de menjadors i com a tal em dedico a educar als nens durant l’hora de dinar i a la realització d’activitats i tallers durant el seu temps lliure. La meva feina és el que m’ha fet que vulgui dedicar-me aquesta professió i el que ha fet que em decideixi a estudiar Educació Primària.
En aquesta escola sempre he tingut un tracte superficial , amb això vull dir que em limitava a la feina fora de les aules. La visita a l’escola em va permetre veure parts d’ella que en el meu dia a dia no veig. Tot i que cada dia he d’anar a les aules a recollir els meus nens fins el dia de la visita no vaig ser conscient de les parts de l’escola, la importància dels horaris, la distribució de les aules, el treball que es fa amb els nens, les responsabilitats que ells tenen a la classe, etc.  
La realització d’aquest treball m’ha permès augmentar, si s’escau, les ganes que ja tenia de ser professor i de treballar cada dia en l’educació dels infants. Feina que considero de les més importants i més gratificants que hi ha a la vida.


ENTRADA 9


Només llibres de text? Només recursos TIC?

A partir d’un vídeo d’inici de la sessió que ens ensenyava una escola on únicament feien servir recursos TIC, va sorgir el debat entre els meus companys i jo sobre si això era el més adient per l’educació dels nens.
Com a conclusió, vaig extreure que una educació no és completa si no s’utilitzen tots els recursos que trobem al nostre abast i això inclou tant als recursos TIC com als llibres de text. Ambdós amb la mateixa importància.



ENTRADA 8


L’aprenentatge més complert

Aquest dia vam treballar a partir de sis punts diferents:

1.    Veure
2.    Sentir
3.    Veure i sentir
4.    Llegir
5.    Dir
6.    Dir y fer






 El professor els va mostrar a la classe, desendreçats, i ens va convidar a endreçar-los d’acord a aconseguir un aprenentatge més complert i posteriorment ficar-los en comú amb els nostres companys.
No va ser fàcil arribar a un acord, i de fet, no ho vam aconseguir. Hi havia moltes diferències entre el pensament de cadascú i això em fa pensar en el futur i les diferències que apareixeran amb els meus companys de feina, haurem de treballar en equip per tal de resoldre-les i concloure allò que sigui millor pels nostres alumnes.

Finalment sens va ensenyar el con d’Edgar Dale, aquest ens ensenya la forma d’aprendre més complerta i he de dir que , des de el meu punt de vista, no em vaig allunyar gaire.

ENTRADA 7


El nostre horari

Arran de tot lo que vam treballar els dies previs amb el Currículum, durant aquesta sessió vam treballar com crear un horari escolar, sempre tenint en compte allò que consta al currículum, les assignatures que em d’incloure i  les hores de cada una d’elles repartides durant el curs escolar.
Aquesta activitat m’ha servit per apropar-me a una de les tasques de la meva futura feina, valorar la complexitat d’aquesta i saber de la importància que tindrà durant el curs.


ENTRADA 6


Més Curriculum

Vam profunditzar en el Currículum: les diferents àrees que existeixen, els objectius, els continguts, criteris d’avaluació, etc.

Aquesta sessió ens va donar per molt, vam posar a debat les matèries que inclou el currículum, la importància de segons quines assignatures, etc. Debat ocasionat per la nova reforma de la LOMCE del curs 2014-2015.
També, es va posar en dubte la necessitat de treballar la musica o l’educació física a primària.
Personalment, crec que la música és un element primordial per aconseguir l’equilibri afectiu, intel·lectual, sensorial i motriu en un nen en el nivell escolar. I, com no, l’educació física pot fer que el nen expressi la seva espontaneïtat, fomenta la seva creativitat i sobretot el permet conèixer, respectar i valorar-se a si mateix i a la resta de companys.



ENTRADA 5


Existeix l’aula ideal?

Aquest dia vam tractar l’aula ideal. Cadascú va haver fer un dibuix que reflectís allò que enteníem com un aula ideal. Desprès els vam posar en comú i vam veure les grans diferències que havien aparegut entre nosaltres.

Aquí us presento la meva aula ideal:



Per començar, les taules dels alumnes estan col·locades en semicercle per tal d’assegurar la bona visualització per part de tots ells, també que cap d’ells es senti, d’alguna manera, discriminat per formar part  de la última filera o de la primera... Cada dia els nens seuran en un lloc diferent, per tal de treballar el contacte amb tots els companys. Hauran de seure en ordre d’arribada amb la condició que cap d’ells podrà repetir taula d’un dia per l’altre.
Hi haurà una zona de treball amb taules grans preparades pels treballs en grup o joca cooperatius, hi hauran prestatges amb material didàctic i molts jocs, una finestra gran per gaudir de llum natural durant tota la jornada, pissarra digital amb un ordinador per fer ús dels recursos TIC (important per a una educació més completa), papereres de reciclatge per fomentar la cura del medi ambient.
A més, els alumnes tindran a la seva disposició una mascota de classe i plantes per cuidar, per ensenyar el significat de la paraula responsabilitat.




En tot moment he volgut centrar-me en allò que és bo pels alumnes, pel seu aprenentatge i el seu benestar dins de l’aula. Fins i tot, m’he preguntat si em caldria una taula pròpia. Un altre dels dubtes que em va sorgir va ser la distribució de les taules, és millor deixar a cada nen la seva taula i el seu espai individual o fer grups?
Potser, aquests dubtes que em sorgeixen, depenen de la dinàmica que es treballi a classe durant l’any.


ENTRADA 4


Que és el Curriculum?

Durant aquesta sessió vaig aprendre que hi havia un Curriculum dins de l’ensenyament. Abans només coneixia Curriculum com el que ens dona accés a un lloc de treball (Curriculum Vitae).
Primerament vam intentar extreure el concepte, cosa molt difícil perquè vaig poder veure que existeixen més de setanta definicions. Dir que  totes són correctes.
Per altra banda vam esbrinar quins són els objectius del Curriculum, ja que cada professor és diferent i utilitzarà uns mètodes d’aprenentatge diferents però sempre voldrà arribar a allò pactat... ELS OBJECTIUS DEL CURRICULUM.




La meva reflexió... Cal que en l’educació, com a futurs docents que serem, ens marquin el què em de fer en tot moment en la nostra classe a través del currículum? O potser caldria preparar i formar encara més als futurs docents per a que siguin capaços de extreure el millor dels seus alumnes de manera més lliure?
Potser, amb una mica més llibertat, el sistema educatiu aniria molt millor...


ENTRADA 3


Les TIC


Aquest dia vam canviar el nostre lloc de treball, vam canviar l’escenari participatiu de l’aula per l’aula d’informàtica amb un ordinador personal que ens permetria iniciar-nos en la creació del Blog.
Vam concretar els objectius d’aquest. Aquests ens serviria per deixar per escrit les experiències viscudes dins de l’aula tan a nivell teòric com a nivell personal.
Mai havia fet servir en la meva educació recursos TIC. Sempre s’havia basat en la utilització dels llibres de text. Em va fer plantejar que, avui dia, tenim molts recursos al nostre abast que ens permeten evolucionar i fer evolucionar als nostres alumnes.


Aquest fet, em va fer reflexionar que l’educació que podria rebre el nen seria molt més completa, podem tenir accés a molta més informació, podem fer captar l’atenció mitjançant audiovisuals però, no obstant això, no podem oblidar el suport que ens donarà un llibre de text.



ENTRADA 2


Un teatre a classe
           
En aquesta sessió Martí ens va plantejar una activitat força interesant. Havíem de fer un “Roll Playing”. La classe es va dividir en tres grups on, entre tots els membres del grup, havíem de pensar i crear una situació en un aula que ens agradés molt o gens. Una situació que podríem viure tant en el paper de professor com en el paper d’alumne.

Van sorgir tres histories diferents. La primera va tractar una situació d’exàmens, la segona una situació de bullying i la ultima una situació que mostrava l’existència de l’aula d’acollida. Van ser temes escollits per nosaltres mateixos i en cap moment sens va donar una pauta a seguir. Les nostres inquietuds es van centrar en allò que més ens amoïna de cara al futur, a la resolució de conflictes.
Perquè si podíem escollir entre una situació que ens agradés molt o gens, ens vam centrar en la majoria en aspectes que ens amoïnaven? Potser per la por de no saber portar una solució a una situació conflictiva? Estic del tot segur que en acabar el grau, sortirem prepares per resoldre qualsevol situació.
Un cop fets els diferents simulacres, vam passar a un posterior anàlisis de les situacions i, finalment, vam portar a debat allò que havíem vist.



ENTRADA 1


“Los caballeros de la mesa redonda”

Tot just arribar a classe, em vaig sorprendre. La classe estava desorganitzada, les cadires havien passat a estar en rotllana i no seguint fileres com estem acostumats fins ara... Aquest fet em va fer plantejar quina era la manera més adient d’organitzar una classe. Martí, el nostre professor de planificació, va destacar que d’aquesta manera ens podríem veure les cares tots plegats. També, ens va explicar en que consistiria la classe y com seriem avaluats.


Vam fer una mini presentació de la nostra persona, dient el nostre nom, explicant el perquè hem escollit el grau i

repassant la nostra experiència amb nens.
Com a primera activitat, se’ns va repartir un full amb diferents preguntes, vam haver de buscar dins del grup persones que coincidissin en diferents aspectes com nosaltres, aficions, trets comuns, manera de fer les coses... Una bona manera de trencar el gel i conèixer amb més profunditat als companys.
Des del començament tothom buscava el seu semblant assegut a les cadires, fet que em va fer pensar la falta d’iniciativa dins de l’aula, penso que estem massa cohibits a les aules, fins que el professor ens va convidar a aixecar-nos, parlar entre nosaltres i trobar allò que estàvem buscant.
En aquesta sessió vam aprendre un mètode per iniciar una primera classe, imprescindible alhora de començar el curs tant en el present com en el futur quan haguem de ser nosaltres qui convidem a aixecar-se als nostres alumnes.
En finalitzar la primera sessió, Martí es va acomiadar de manera original. Mai, en la meva vida acadèmica, havien acabat una classe amb un conte. Em va agradar molt la idea i em va fer pensar que potser trencar amb l’acomiada que estan acostumats els nens a rebre a l’escola seria una bona manera de cridar l’atenció dels nens que porti a la meva classe en un futur.


UN POU DE SAVIESA

Hi va haver un temps en què no existia en tot el món un animal tan intel·ligent com l’aranya Yaví. Era sàvia, prudent i molt espavilada. Però no en tenia prou. La Yaví estava preocupada perquè els altres animals es tornaven cada cop més intel·ligents. Sobretot, estava gelosa dels humans, ja que sabia que molt aviat serien tan savis com ella.
Així que, la Yaví va tenir una idea: faria servir la seva gran intel·ligència per acaparar tota la saviesa del món. Aquesta aranya tan llesta va fabricar un sac màgic sense fons. D’un a un, es va anar apropant a tots els animals i les persones. Sense que se n’adonessin, n’absorbia tots els coneixements i enginy i ho guardava al sac. Quan va acabar, el sac s’havia tornat realment molt pesat i costava de transportar.

Aleshores la Yaví va tenir una altra idea brillant: amagaria el sac amb tota la saviesa del món en el tronc de l’arbre més alt que coneixia. L’aranya va subjectar el sac amb dues de les seves potetes i va començar a enfilar-se per l’arbre amb les altres sis que li quedaven. Però, el sac pesava massa i la Yaví a penes podia avançar. Un colom, en veure-la patir, li va aconsellar:

–Aranya, per què no et poses el sac a l’esquena? Així et serà molt més fàcil pujar a l’arbre... 
La Yaví es va quedar astorada: el colom tenia raó. I aleshores es va començar a sentir molt avergonyida. Ella creia que posseïa tota la saviesa del món, però un simple colom havia demostrat que era més intel·ligent que ella. Molt trista, l’aranya va deixar caure el sac. En xocar contra terra, el sac es va trencar i tota la intel·ligència va volar pels aires i es va anar dipositant per cada racó i per cada criatura de la Terra. 
I des d’aquell dia, i fins avui, no hi ha ningú que no sàpiga res ni tampoc hi ha ningú que ho sàpiga tot...
Conte explicat, conte acabat.

           

dimecres, 19 de febrer del 2014

ENTRADA 0


Creació del BLOG

En aquest blog hauré de realitzar entrades reflexionant sobre les experiències viscudes sobre temes relacionats amb la educació dins i fora de l'aula.


Desitjo que sigui un viatge apassionant.



Això acaba de començar...